1.Τι είναι ολική αρθροπλαστική μιας άρθρωσης ισχίου?
Η αντικατάσταση της κατεστραμμένης άρθρωσης με νέα τεχνητή άρθρωση.
2. Πότε θα πρεπει να υποβληθώ σε χειρουργικής επέμβαση αντικατάστασης μιας άρθρωσης -ολικής αρθροπλαστική ισχίου ή γονατος?
Η ολική αρθροπλαστική της άρθρωσης έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των ετών σε έναν αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο στο να ανακουφιστεί ο ασθενής απο το πόνο και να και να επιστρέψει γρήγορα στην ενεργή ζωή. Η οστεοαρθρίτιδα των γονατων ή των ισχίων δεν είναι ένας απειλητικός παράγοντας για τη ζωή. Η απόφαση για την επέμβαση είναι ένα ιδιαίτερα προσωπικό θέμα, και μόνο εσείς μπορείτε λάβετε εκείνη την απόφαση. Εάν είστε περιορισμένοι σε μια αναπηρική καρέκλα με σταθερό πόνο, αυτό είναι μια απόφαση που θα είναι αρκετά εύκολη για σας -οποιαδήποτε επέμβαση περιλαμβάνει τη λήψη ενός ορισμένου ποσού κινδύνου. Εάν η ανικανότητά που έχετε απο την πάθηση σας είναι μεγάλη τα πιθανά οφέλη αξίζουν τον κίνδυνο. Εάν η αρθρίτιδα σας αποκρίνεται στα συντηρητικά μέτρα, και εσείς μπορείται να περπατήσετε μεγάλες αποστάσεις χωρίς βοηθεια τότε μπορεί μην χρειαστείτε την επεμβαση.
Μερικές υποδείξεις για να σας βοηθήσουν να λάβετε την απόφασή σας: 1. Απο την στιγμή που διαγνωστηκατε οτι έχετε οστεοαρθρίτιδα ισχίων δεν θα πάει ποτέ καλύτερα θα προχωρήσει γενικά καθώς ο χρόνος περνά. Δεν υπάρχει καμία άσκηση, διατροφές, βιταμίνες, ή ανόργανα άλατα (συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου) που θα κάνουν οποιαδήποτε διαφορά. Τα βραχιόλια χαλκού σίγουρα δεν θα κάνουν οποιαδήποτε διαφορά!2. Το ποσοστό περαιτέρω επιδείνωσης κυμαίνεται πολύ από το άτομο σε άτομο. Ο πόνος μπορεί να γίνει αφόρητος μέσα σε έξι μήνες για ένα άτομο, όμως σε ανεκτό επίπεδο για αρκετά έτη σε ένα άλλο πρόσωπο που έχει τον ίδιος βαθμό οστεοαρθρίτιδας. 3. Δεν θα χρειαστείτε ποτέ μια αντικατάσταση ισχίων εάν είστε πρόθυμοι να ζήσετε με τον πόνο. 4. Μπορείτε να θεωρήσετε ότι είναι καλύτερο να καθυστερηθεί η επέμβαση με την ελπίδα αυτή η τεχνολογία της αντικατάστασης ισχίων θα βελτιωθεί με το χρόνο. Εντούτοις, το ποσοστό προόδου σε αυτήν την περιοχή είναι εξαιρετικά αργό, έτσι αυτό έχει νοημα μόνο εάν είστε πολύ νέοι, ή η αρθρίτιδά σας είναι ήπια και μπορείτε εύκολα να ζήστε με τα συμπτώματα σας. 5. Τα κύρια επιχειρήματα ενάντια στην αναμονή πάρα πολύ πολύ είναι: α) Όσο περισσότερο σας ακινοτοποιεί η οστεοαρθριτιδα τοσο μαλακότερα γίνονται τα τα κόκκαλα, και τόσο πιό αδύνατοι οι μύες σας και τόσο ποιο δύσκολα γίνονται και η αποκατασταση απο την επέμαση και η επέμβαση β) Εάν ο πόνος και η ανικανότητά σας δεν αποκρίνονται σε συντηρητικά μέτρα, αυτο μπορεί να οδηγησει σε κατάθλιψη. Αναβάλοντας την επέμβαση για ένα άλλο έτος ή δύο μετα την επέμβαση θα συνειδητοποιήσετε οτι θα μπορούσατε να έχετε ξοδεψει εκείνο τον χρόνο απολαμβάνοντας τη ζωή σας χωρίς πόνο! Εάν αμφιβάλετε εάν πρέπει ή όχι να κανετε τη χειρουργική επέμβαση μια δεύτερη άποψη μπορεί να σας δώσει τη διαβεβαίωση που χρειάζεστε.
3. Εάν έχω την αρθρίτιδα σε ένα ισχίο, θα την πάρω και σε άλλο;
Εάν έχετε διαγνωσθεί με την οστεοαρθρίτιδα δεν σημαίνει ότι θα αναπτύξετε την αρθρίτιδα στο αντίθετο ισχίο. Αντίθετα, οι ασθενείς με ρευματική αιτιολογίας αρθρίτιδα αναπτύσσουν συχνά τα προβλήματα και σε άλλες αθρώσεις.
4. Μπορώ να κάνω ολική αρθροπλαστική και στα δύο ισχία ή γόνατα συγχρόνως;
Ναι, οι υγιείς ασθενείς απο 60 ετών και κάτω χωρίς καρδιοπνευμονική ασθένεια ή ιστορικό φλεβικής ανεπάρκειας μπορούν να είναι υποψήφιοι για τέτοια χειρουργική επέμβαση.
5. Το νέο ισχίο μου θα ενεργοποιήσει τον ανιχνευτή μετάλλων στον αερολιμένα;
Ενώ τα μέτταλα που χρησιμοποιούνται γενικά δεν ενεργοποιούν τους ανιχνευτές μετάλλων, οι πιό ευαίσθητες μηχανές μπορούν να καταχωρήσουν την παρουσία τους στον οργανισμό σας . Καλό είναι να έχετε κάποια κάρτα με βεβαίωση απο τον γιατρό σας οτι έχετε ολική αρθροπλαστική οταν παρουσιάζεστε στον αερολιμένα.
6. Πόσο σύντομα μετά από τη χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής μπορώ να οδηγήσω;
Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να οδήγησουν σε έξι εβδομάδες μετά από τη χειρουργική επέμβαση.
7. Πόσο καιρό θα κρατήσει η ολική αρθροπλαστική ;
Οι τρέχουσες μελέτες έδειξαν ότι περίπου 80% των προθέσεων θα λειτουργήσει καλά για 20 έτη. Εάν το υλικό της πρόσθεσης σας φθαρεί μπορείτε να είστε υποψήφιος για μια δεύτερη επέμβαση οπου ονομάζεται αναθεώρηση ολικής αρθροπλαστικής.
8. Ποιοι είναι κίνδυνοι απο μια επέμβαση ?
Μερικοί από τους κινδύνους χειρουργικής διαδικασίας περιλαμβάνουν την απώλεια αίματος, το σχηματισμό ενός θρόμβου στο πόδι σας, και την πιθανότητα της μόλυνσης. Η γενική επίπτωση αυτών των κινδύνων είναι πολύ μικρή. Πρέπει να συζητηθούν με το χειρούργο σας πριν από την επέμβαση.
9. Ποιες είναι οι κυριότερες επιπλοκές μιας ολικής αρθροπλαστικής?
Άσηπτη χαλάρωση, Λοίμωξη, Εξάρθρημα, Περιπροθετικό κάταγμα.
10.Πόσο συχνή ειναι η ολική αρθροπλαστική του ισχίου?
Στις ΗΠΑ 300.000 / έτος στην Ελλάδα 10.000 / έτος. Θεωρητικά είναι επέμβαση ρουτίνας.
Τι πρέπει να αποφεύγω μετά την εγχείρηση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου. .
1. Να αποφεύγετε το σταύρωμα των ποδιών (απαγωγή).
2. Να αποφεύγετε να κάθεστε σε χαμηλές καρέκλες και ιδίως σε μαλακούς καναπέδες.
3. Να αποφεύγετε να ξαπλώνεται στην χειρουργημένη πλευρά μέχρι να σάς το επιτρέψει ο χειρουργός σας .
4. Όταν ξαπλώνετε στη μη χειρουργημένη πλευρά να έχετε πάντα ένα μεγάλο μαξιλάρι μεταξύ των γονάτων, τα οποία θα πρέπει να βρίσκονται σε κάμψη.
5. Συνεχίστε τη χρήση ανυψωτικού λεκάνης για 6-10 εβδομάδες από την έξοδο σας από το νοσοκομείο.
6. Αποφύγετε την μεγάλη κάμψη του κορμού (όχι άνω των 80° ), δηλαδή να μην αγγίζετε τα δάκτυλα των ποδιών σάς, να μην σηκώνετε το παντελόνι, να μην σηκώνετε αντικείμενα από το έδαφος, να μην έλκετε την κουβέρτα προς τα πάνω στο κρεβάτι κ.λ.π..
7. Συνεχίστε να βαδίζετε με το " Π η τις βακτηρίες μασχάλης για όσο διάστημα σάς υποδείξει ο ιατρός σας.
8. Μπορείτε να οδηγείτε 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση.
9. Μην περιστρέφεστε τον κορμό σας προς την πλευρά του χειρουργημένου άκρου (π.χ. το χαρτί τουαλέτας να τοποθετείτε από την πλευρά του μη χειρουργημένου άκρου).
10. Εάν όταν επιστρέψετε στο σπίτι το χειρουργημένο άκρο είναι οιδηματώδες κρατήστε το σε ανάρροπη θέση. Εάν το οίδημα επιμένει και η γαστροκνημία (γάμπα) παρουσίαζε έντονο πόνο ειδοποιήστε τον ιατρό σας.
11. Ανεβαίνετε τη σκάλα βάζοντας πρώτα το μη χειρουργημένο πόδι, κρατώντας τις βακτηρίες στο κατώτερο σκαλοπάτι μέχρι να βρεθούν και τα δυο ποδιά στο ανώτερο σκαλοπάτι και στη συνεχεία ακολουθεί η βακτηρίες.
12. Κατεβαίνετε τη σκάλα βάζοντας πρώτα τις βακτηρίες στο κατώτερο σκαλοπάτι, κατεβείτε με το χειρουργημένο πόδι και στη συνεχεία με το άλλο.

Συμβουλές στην καθημερινή ζωή μετά από αρθροπλαστική στο ισχίο
Η μακροπρόθεσμη επιτυχία μιας αρθροπλαστικής καθορίζεται από τη φροντίδα και τη συμπεριφορά του ασθενή στη συνηθισμένη καθημερινή ζωή. Το οστό σας προσαρμόζεται μετά από εμφύτευση του μεταλλικού υλικού για μια περίοδο περίπου 7 μηνών γιαυτό και τα υπερβολικά φορτία που επιδρούν στην πρόθεση πρέπει να αποφεύγονται.
Πράγματα που πρέπει να αποφύγετε οπωσδήποτε στην καθημερινότητα είναι:
-
Τις απότομες και σπασμωδικές ή σπασμωδικές κινήσεις
-
Να κάθεστε σε έπιπλα με βαθιά καθίσματα, όπως καναπέδες ή ξαπλώστρες
-
την δυσανάλογη αύξηση βάρους
-
Την ανύψωση βαρέων φορτίων.
-
Το σταύρωμα των ποδιών
Συστάσεις για την απλοποίηση της καθημερινότητας:
Απαραίτητα για το διάστημα των 7 μήνων
Παπούτσια επίπεδα που δεν γλιστράνε με Velcro ή ελαστικά κορδόνια
Μαξιλάρι καθίσματος ως ανυψωτικό όταν κάθεστε .
Ανυψωτικό τουαλέτας.
Περπάτημα με πατερίτσες
Στηριχτείτε στις λαβές των χεριών σας με τους αγκώνες σας ελαφρώς λυγισμένους. Βάζεται το βάρος του σώματος στα χέρια και όχι στο πήχυ.


Κατεβείτε τις σκάλες με πατερίτσες
Όταν κατεβαίνετε μια σκάλα, γυρίστε το καλό σας πόδι προς το κάγκελο και τοποθετήστε πρώτα το δεκανίκι στο επόμενο χαμηλότερο σκαλί. Μετά το κιγκλίδωμα και το δεκανίκι τοποθετείται και το υγιές πόδι στο σκαλοπάτι.
Ανεβείτε σκάλες με πατερίτσες
Θα πρέπει πάντα να ανεβαίνετε τις σκάλες με την χειρουργημένη πλευρά προς το κάγκελο. Πάρτε το δεύτερο δεκανίκι στο άλλο χέρι και μεταφέρετε παράλληλα με το πάτωμα. Ξεκινήστε την ανάβαση με το υγιές πόδι, τοποθετήστε το δεκανίκι στο ίδιο σκαλοπάτι και τραβήξτε το προσβεβλημένο πόδι προς τα πάνω. Επαναλάβετε αυτά τα βήματα βήμα προς βήμα.

Κάθισμα και σήκωμα από την καρέκλα
Συνιστώνται στιβαρές καρέκλες με υποβραχιόνια, στις οποίες μπορείτε να στηρίζετε τον εαυτό σας όταν κάθεστε και σηκώνεστε. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι όταν κάθεστε, οι αρθρώσεις του γόνατος δεν είναι ψηλότερα από την άρθρωση του ισχίου. Όταν κάθεστε, πρέπει να αποφεύγετε το σταύρωμα των τα ποδιών σας.

Κρεβάτι πως ξαπλώνω.
Για να το κάνετε αυτό, σηκώστε πρώτα το υγιές πόδι και μετά το χειρουργημένο πόδι στο κρεβάτι. Μείνετε ευθεία, αλλά γέρνετε το σώμα σας λίγο προς τα πίσω ,όταν κοιμάστε στο πλάι συνιστάται να έχουμε ένα ειδικό μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια τους για να μην σταυρώνουν τα πόδια τους ενώ κοιμόμαστε. Όταν κοιμάστε, γενικά συνιστάται να ξαπλώνετε ανάσκελα με τα πόδια ελαφρώς ανοιχτά ,όχι προύμητα .
Έγερση από το κρεβάτι.
Φέρτε τους γλουτούς σας προς την άκρη του κρεβατιού. Σηκώστε προσεκτικά το υγιές πόδι και το χειρουργημένο πόδι από το κρεβάτι το ένα μετά το άλλο. Ένα κρεβάτι ύψους 70 cm είναι ιδανικό. Εάν δεν υπάρχει αυτό και το κρεβάτι είναι χαμηλό βάλτε, ένα δεύτερο στρώμα μπορεί να βοηθήσει.

Ντύσιμο /Ρούχα
Το μπαστούνι του ντυσίματος χρησιμεύει ως βοήθημα εδώ, ειδικά με τις κάλτσες και ο εξολκέα καλτσών. Υπαρχουν κιτ τέτοιων εργαλείων που μπορούν να βοηθήσουν
Πιάστε τη ζώνη του ρούχου με το γάντζο της πατεριτσας και τραβήξτε το πρώτα πάνω από το χειρουργημένο πόδι και μετά πάνω από το υγιές. Με τη βοήθεια της πατερίτσας, μπορείτε να σηκωθείτε και να τραβήξετε το ρούχο εντελώς προς τα πάνω.

